Sunday, 8 August 2010

6 Wasiat Iman untuk diperhatikan!

Di antara kelebihan hasil daripada tarbiyyah Ar-Rasul SAW terhadap para sahabatnya adalah banyaknya kata-kata nasihat dan wasiat yang telah mereka tinggalkan. Wasiat-wasiat iman ini amat berharga kerana ia adalah hasil kesimpulan dan intisari kepada lamanya mereka di dalam madrasah didikan Rasul SAW. Ia berharga kerana ia peringatan ikhlas dan jujur daripada mereka yang tidak mengharap apa-apa selain daripada rahmat dan redho Allah SWT. Wasiat ini juga adalah tanda rasa kasih mereka kepada umat yang mendatang. Wasiat iman yang tidak ternilai harganya.

Saidina Abu Bakar As-Shiddiq di dalam salah satu wasiat beliau telah menyatakan bahawa hendaklah kita sentiasa perhatikan enam perkara di dalam kehidupan ini. Enam perkara itu adalah:

  1. Sentiasa memerhati waktu-waktu ibadah
  2. Sentiasa memerhati ibadah-ibadah wajib
  3. Tidak putus ada dengan amal kebaikan
  4. Tidak memandang kecil amal dosa
  5. Sentiasa berada di antara perasaan takut dan berharap &
  6. Sentiasa memikirkan berkenaan timbangan amal di akhirat

Semua perkara ini mempunyai implikasi yang besar di dalam kehidupan manusia-manusia beriman. Ia mesti diperhatikan sekarang, ketika kita masih hidup dan berpeluang untuk memilih dan menentukan perjalanan hidup kita seharian. Apalahi ketika usia kita masih remaja dan muda, serta tidak terhalang oleh kekangan kesihatan, masa dan tanggungjawab. Adalah menjadi tabiat manusia beriman untuk sentiasa memikirkan enam perkara ini, di mana sahaja pun ia berada, agar hidup ini sentiasa membawa berkat.

Islam mengajar kita untuk sentiasa melihat hidup ini sebagai satu elemen di dalam rantai kehidupan yang panjang. Setiap amal dan kisah akan kesan dan mengesani satu sama lain. Tiada yang terpisah. Samada amal umum atau amal peribadi. Samada amal duniawi atau amal ukhhrawi, semua terikat dengan satu keyakinan bahawa ada yang mencatat perilaku tersebut.

Bilamana seorang manusia beriman itu peka kepada waktu-waktu ibadah, maka yakinlah bahawa urusan dunianya pun akan terus terancang. Begitu juga sebaliknya. Urusan akhirat yang terbiar, akan menatijahkan urusan dunia yang serabut dan tidak terarah. Dan, kalau pun ia semacam terarah, tujuannya adalah tujuan yang palsu. Maka, mahu disiplin di dalam waktu anda? Jagalah waktu-waktu ibadah. Hidup tenang lagi berkat.

Islam juga mengajar kita untuk tahu meletakkan nilai dan kedudukan suatu amal. Yang wajib mesti didahulukan daripada yang sunat. Yang wajib mesti telah selesaikan sebelum kita sibuk dengan amal sunat. Amal sunat sepatutnya menjadi penguat amal wajib, bukannya perencat untuk yang utama. Keupayaan untuk menilai dan melaksanakan amal ibadah wajib ini adalah amat penting. Jika tidak, kita akan terus hanyut di dalam dunia amal yang palsu. Menyangka telah beramal, rupanya semua adalah sia-sia. Jadi, perhatikan dan jagalah amal yang wajib ini.

Seterusnya Allah SWT memberikan nilai kepada amal mengikut kehendaknya, bukan kehendak kita. Tugas kita adalah memastikan semua amal terlaksana di dalam kerangka ikhlas dan batas syarak. Kita tidak pernah putus asa dengan kemampuan amal yang dapat kita laksanakan. Setiap amal bukan diukur kepada zahir, tetapi kepada siapa amal itu ditujukan. Oleh kerana amal ini tujuannya ALLah SWT, maka semua amal besar ertinya. Berkadaranlah dengan kemampuan yang ada pada kita. Setiap kelebihan mesti ada tuntutannya. Jika kita kaya, ertinya infak perlu berkadaran. Jika kita bijak, umat mesti dapat manfaat. Jika kita rajin, maka ringan tulang kita dalam membantu yang lain. Begitulah seterusnya. Kita tidak pernah putus asa dengan balasan daripada ALLah SWT di atas amal kita tadi, biarpun kecil di mata manusia.

Seterusnya, manusia beriman ini tidak pernah pula memandang kecil dosa yang dilakukan. Ia merasa amat berdosa bila perlakuan bercanggah dengan gessan Allah dan RasulNya. Apabila pelanggaran berlaku, ia cepat-cepat bertaubat dan mengikut amal dosa dengan amal pahala. Ia tidak pernah lihat kecil amal dosa kerana maklum besarnya amal itu di sisi ALLah SWT. Besar atau kecil dosa ini terletak di sisi ALLah SWT. Tetapi tugas kita adalah mengelakkan perlakuan dosa. Bukannya memilih dosa mana yang lebih ringan untuk dilaksana.

Sikap manusia beriman sentiasa berada di dalam keseimbangan takut dan harap. Ia takut kepada azab dan balasan buruk neraka ALLah SWT yang telah diceritakan oleh Rasul SAW. Ia takut kerana amal dosa yang melayakkan diri nya untuk dicampakkan ke dalam neraka yang menyala-nyala itu. Di ketika itu, beliau berharap pula kepada rahmat dan pengampunan ALLah SWT. Beliau memohon keampunan dan mengharap agar ALLah SWT memaaf semua keterlanjuran dirinya. Rahmat ALLah SWT itu lebih besar daripada murkaNYA. Kita mesti hidup di dalam keseimbangan ini. Jika terlalu takut atau terlalu berharap, kedua-duanya boleh membawa mudarat kepada kita di akhirat nanti.

Dan pesanan yang terakhir, adalah agar manusia beriman ini sentiasa memikirkan tentang saat timbangan amal di akhirat nanti. Bagaimana nasib kita nanti? Apakah amal kebaikan kita nanti akan lebih berat? Atau sebaliknya. Jika di dunia kita selalu menghitung-hitung kerja buat kita agar sentiasa baik dan bernilai, mengapa untuk nilaian akhirat kita mengambil ringan? Bukankah saat timbangan ini yang lebih utama?

Demikianlah butir-butir wasiat iman daripada Khalifah As-Rasyidin yang pertama. Sayangnya kepada umat selepasnya. Butir-butir pesanan ini amat berharga. Jika kita mengambil faedah dan panduan daripadanya, insyAllah kita akan berjaya. Amin.

Allahua’lam

No comments:

Post a Comment