Friday, 3 September 2010

Akal yang merdeka...


Kegiatan seorang insan memang tidak lari daripada melakukan pertimbangan. Ini bererti membuat keputusan yang terbaik untuk keadaan dan faktor pendorong ketika itu. Kekuatan akal di dalam menilai fakta dan faktor yang wujud amat penting untuk memastikan keputusan itulah yang paling hikmah. Pastinya dengan bekalan ilmu, pengalaman dan kematangan, keputusan terbaik adalah sesuatu yang tidak mustahil.

Ini banyak bergantung kepada kekuatan akal yang kita punyai. Akal diguna untuk memikir dan menimbang. Jika akal sejahtera, maka kita telah punyai penimbang yang boleh diguna-pakai. Jika akal tidak sejahtera, keputusan bukan jalan keluar, takut terbelit lagi jawabnya. Oleh itu akal tidak patut kita abaikan. Seperti anggota lain dalam tubuh manusia ini. Akal yang mantap dan sejahtera, perlu dipupuk dan dilatih. Jika tidak dilatih untuk berfikir, bagaimana ia boleh beraksi ketika khidmatnya diperlukan.

Akal ada makanannya, iaitu ilmu dan pengalaman. Dua anasir ini menjadi unsur penting di dalam penetapan keputusan. Dilatih akal ini dengan selalu berfikir. Seperti dilatih otot dengan senaman yang berkala. Ini suatu kemestian. Tidak boleh tidak. Bila selalu digunapakai untuk berfikir, maka akal akan semakin tajam. Apabila berfikir itu dipasangkan dengan kaedah dan teknik yang betul, ia menjadi semakin hebat. Ilmu pengetahun, pengalamanan dan teknik latihan sahaja tidak cukup. Ia perlu bebas dan tidak terikat dengan pagar-pagar minda yang palsu sifatnya. Akal mesti merdeka. Baru ia boleh terbang tinggi.

Akal yang merdeka, bukan bermakna ia lepas bebas daripada ketetapan Ilahi. Batas Ilahi tetap dijaga. Ia cuma akan merdeka atau bebas daripada andaian dan kesimpulan manusiawi yang seringkali perlu digugah. Ia tidak terikat dengan perspektif atau sudut pandang yang kaku lagi jumud. Ia merdeka bebas dalam pencarian jalan keluar. Ia bersedia untuk mencabar status quo kerana Tuhan jadikan akal ini sebagai penimbang, bukan pembuat keputusan. Jadi penimbang perlu tepat dan tidak seleweng ke sudut mana pun. Ia mesti menjulang kebenaran, biar daripada mana datang kebenaran itu.

Akal yang merdeka, apabila diganding dengan keimanan dan ketaqwaan yang mantap, ia akan menjadi tapak asas loncatan ke masa hadapan penuh kejayaan. Apabila akal, hati dan jiwa manusia merdeka daripada rasa dan sifat penghambaan sesama makhluk, barulah kejayaan hakiki semakin menghampirkan diri. Inilah contoh perilaku para sahabat R.A. Akal mereka merdeka, di dalam keghairahan mereka untuk mencari yang terbaik di setiap amal, dan di dalam mencari ruang dan peluang untuk membuktikan ketundukan mereka kepada penciptanya.

Inilah yang tampak ironi-nya sudut pandang akal yang merdeka di dalam Islam. Ia membebaskan manusia daripada rasa terikat dengan manusia, tetapi ia membawa manusia semakin tunduk kepada penciptanya. Ia merdeka untuk tunduk. Bukan merdeka untuk semakin angkuh dan sesat.

Adakah akal anda sudah merdeka?

Surah Ali-Imran (190 – 191)

190. Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang Yang berakal;

191. (Iaitu) orang-orang Yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): "Wahai Tuhan kami! tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini Dengan sia-sia, Maha suci engkau, maka peliharalah Kami dari azab neraka.

3 Sept. 2010

Montpellier

No comments:

Post a Comment