Sunday, 5 September 2010

Detik Hembusan Terakhir...


Bersama meningkatnya umur, maka semakin kuranglah peluang dan ruang untuk menambah aset amal kebaikan, untuk akhirat nanti. Semakin dekat saat kematian yang telah ditetapkan oleh pencipta semua makhluk. Ya, umur yang meningkat ini tidak berlalu begitu sahaja, tetapi sarat dengan tanda dan petunjuk. Ia menzahirkan sifatnya pada jasmani, rohani dan juga minda makhluk bernama manusia ini. Ia tidak pernah lekang untuk mengingatkan manusia, tapi acapkali tanda-tanda itu tidak membawa apa-apa makna.

Meningkatnya usia bermakna amal mesti dipilih dan disaring. Amal mana yang paling besar ganjarannya, amal mana pula perlu dikesampingkan. Umur yang lanjut menandakan perlunya perubahan ke jalan kebaikan dan ketundukan. Perlunya istiqamah untuk berkekalan di atas jalan perjuangan menyelamatkan diri, keluarga dan ummat di akhirat nanti. Tiada ruang lagi untuk yang sia-sia, kerana tanda-tanda umur semakin ketara. Kena cepat, kiamat kecil sudah dekat.

Bila rajin merenung kepada tanda di sekitar kita, maka kita akan lebih peka kepada ujian dan cabaran yang melingkari kita. Sunnah apabila semakin lama semakin berumur ini, bukan hanya kita sahaja. Tapi memang alam ini sifatnya sedemikian. Umur ini perkara yang tidak dapat dihalang dan dikekang. Kita tetap akan sampai di penghujung umur, samada kita redho atau tidak, samada kita bersedia atau tidak. Umur mesti sampai ke titik akhirnya.

Yang perlu kita risaukan adalah apa persediaan kita untuk titik akhir umur ini. Saat hembusan nafas akhir itu akan datang jua. Bagaimana persediaan kita agaknya? Ini perjuangan nafsi-nafsi. Ini perjuangan peribadi. Tidak dapat kita tolong, kecuali diri kita sahaja. Ya, tolonglah diri kita sendiri. Help yourself. Kita perlu tolong diri kita, kerana tiada cara lain lagi yang ada. Dan, pertolongan ini mesti di dunia. Di akhirat nanti, pintu peluang telah terkatup rapat.

Ya, detik umur ini akan berjalan dengan pantas. Marilah kita mencari bekal untuk bertemu dengan pencipta kita. Bekal yang akan membawa selamat, bukan bekal maksiat yang akan membawa bencana.

No comments:

Post a Comment