Monday, 27 September 2010

I RESIST therefore I EXIST!

Perjuangan rakyat Palestin merupakan perjuangan umat Islam sejagat. Kini perjuangan ini telah menjadi satu perjuangan umat manusia sejagat. Sekiranya keadilan itu tidak mengenal batas agama, bangsa, keturunan, kedudukan dan sebagainya, maka begitulah juga dengan kezaliman. Kezaliman dalam apa bentuk pun akan dapat dilihat dan dikenal oleh manusia yang punya hati dan perasaan manusiawi. Hanya manusia berhati binatang sahaja yang akan menafikan rasa gerak fitrah ini.

Penindasan dan kezaliman ke atas rakyat Palestin telah berlangsung sekian lama. Hanya manusia yang dungu dan bebal sahaja yang akan mengatakan keadaan mereka adalah sebaliknya. Ia kenyataan dan kebenaran yang tidak dapat disangsikan. Kezaliman ke atas umat Palestin telah berjalan puluhan tahun lamanya. Bergenerasi mereka hidup dan mati di dalam keadaan penindasan ini. Sekiranya ada negara yang mengamalkan dasar apartheid yang terulung, maka tiada yang lain, hanya Israel. Negara yang duduk dikeliling negara Islam Arab ini telah sekian lama bersikap sombong dan angkuh. Nama, sejarah mengajar kita, keangkuhan dan kesombongan, pengakhirannya adalah penyesalan yang tidak sudah. Israel akan dihancur. Allahu akbar!

Sebenarnya di sebalik nasib yang menimpa umat Islam di Palestin, inilah peluang untuk beramal yang dibuka oleh Allah SWT. Medan amal yang telah sekian lama tersedia untuk umat Islam memanfaatkannya. Medan amal yang menuntut pengorbanan dan penglibatan berterusan. Jika anda jemu dengan permasalahan Palestin, maka sedarlah bahawa umat Islam di Palestin pun tidak meminta mereka ditindas sedemkian. Dan sedarlah, bahawa jika kita tidak membantu, yang rugi bukan mereka tetapi kita. Di akhirat nanti, pasti kita akan ditanya apa yang telah kita perbuat dengan apa yang Allah SWT kurniakan untuk Palestin. Apa? Apa? dan Apa???

Di ketika dan saat ini ada satu gerombolan manusia, Islam dan belum Islam, sedang mengembara dengan bekalan-bekalan untuk Umat Palestin di Gaza. Bumi Gaza yang sebenarnya penjara buatan manusia ini, dikepung dan disekat daripada segenap sudut, sehingga laluan untuk membawa masuk bahan2 untuk meneruskan kehidupan adalah melalui terowong-terowong bawah tanah yang penuh dengan bahaya dan ancaman. Bukan sekali dua terowong-terowong ini dibom dan cuba dimusnahkan. Apa lagi pilihan yang ada? Jika tidak, bagaimana lagi mahu meneruskan kehidupan.


Rombongan VIVA Palestina 5 telah bertolak daripada London beberapa minggu yang lepas. Konvoi dengan jumlah kenderaan mencecah puluhan buah ini mengembara ke pelbagai negara Eropah untuk membawa bekalan berupa makanan, ubat-ubatan, pakaian dan keperluan seharian. Mereka berkonvoi untuk menunjukan solidariti atau kebersamaan manusia yang berbilang bangsa dan agama sama-sama memperjuangkan nasib umat Palestin. Bukan pendek laluan yang perlu ditempoh. Lihatlah pengorbanan mereka di sini >http://aqsasyarif.com/. Segala macam ujian dan cabaran telah dan akan dilalui. Dan yang paling getir nanti adalah di titik akhir di pintu masuk ke Gaza, melalui bumi Misr yang belum tentu akan menyambut mereka dengan tangan terbuka. Tidakkah rasa malu, walau sekelumit, melihat pengorbanan mereka. Apa sumbangan kita? Cukupkkah sekadar meluahkan rasa marah dan benci kepada Israel? Apa yang telah kita buat hari ini, sekarang ini – untuk saudara-saudara kita di Palestin? Apa amal kita?

Masa ini masa untuk amal, bukan lagi untuk kita bercakap dan berbicara semata!

Ahad, 26 Sept. 2010

No comments:

Post a Comment