Monday, 20 September 2010

Sarrazin vs. The Saracens


Di dalam majalah "The Economist" bertarikh 1 Sept. 2010, telah diterbitkan satu artikel bertajuk "Sarrazin vs. The Saracens". Ia berkisar kepada satu buku yang telah ditulis oleh Thilo Sarrazin, seorang ahli ekonomi yang merupakan ahli kepada lembaga Bundesbank (spt. Bank Negara Malaysia) di Jerman. Buku beliau telah menjadi bestseller bukan kerana kandungannya yang hebat, tetapi hipotesis di dalam buku beliau yang begitu kontroversi terhadap masa hadapan negara Jerman.

Secara mudahnya beliau menyatakan bahawa wanita terpelajar Jerman mempunyai anak yang terlalu sedikit, sedangkan golongan yang tidak terpelajar (ditujukan kepada muslim) mempunyai anak yang ramai. Beliau menyatakan ini akan membawa kepincangan kepada masyarakat Jerman, kerana tahap intelektual atau kepandaian masyarakat akan menjadi cair atau diluted. ItalicAndaian ini menjadi kontroversi kerana sasaran beliau adalah punca masalah ini, adalah kerana ramainya anak yang lahir di kalangan masyarakat Islam (atau Saracens - jika digunakan terminologi zaman salib dahulu). Trend ini membawa kepada kecairan kepada kekuatan masyarakat Jerman.


Perkara ini mendapat bangkangan dan cercaan daripada banyak pihak kerana andaian tangkap muat yang tidak adil kepada masyarakat Islam. Seolahnya mendapat ramai anak adalah satu kesalahan. Ditambah pula andaian beliau bahawa kaum wanita Islam rata-rata tidak berpelajaran dan hanya tertumpu untuk melahirkan anak. Berbanding wanita Jerman yang bukan Islam. Ini satu andaian yang tidak adil, tetapi kontroversi ini berjaya melariskan buku beliau.

Persoalan yang menjadi pengajaran untuk kita, adakah wanita-wanita muslim ini tugasnya hanya melahirkan seramai anak yang mungkin? Sudah pasti tidak.

Ya, Nabi berbangga dengan ramai bilangan umatnya. Tetapi biarlah ramai tetapi membawa manfaat dan bukannya membawa beban kepada semua.

Kita pun perlu membina persepsi yang tepat dan betul terhadap umat Islam. Umat Islam sepatutnya menjadi umat contoh. Agaknya selama ini persepsi umat contoh ini tidak pernah ada. Malah yang sebaliknya yang ketara. Maka, jika kita nak salahkah musuh-musuh Islam, maka marilah kita melihat bagaimana sebenarnya rupa dan susuk umat Islam yang ada pada hari ini.

Allahua'lam

20 Sept. 2010
1.53am
Mplr - Fr

No comments:

Post a Comment