Saturday, 11 September 2010

Patung itu terus berdiri...

Apabila kita berjalan-jalan di bumi Perancis ini, kita akan dapat melihat banyak dibina atau dibuat patung-patung manusia -tanpa berpakaian, ataupun berpakaian separuh. Ini bukan sahaja dapat dilihat di Perancis, tapi di kebanyakan negara-negara di bumi Eropah ini. Ini adalah satu budaya atau lambang ketamadunan yang mereka syiarkan. Lambang yang memberi seribu macam erti dan makna. Kesempurnaan jasad manusia mesti boleh dipamerkan. Atau semestinya dipamerkan.

Patung-patung lelaki, wanita dan kanak-kanak di dalam pelbagai aksi ini mengingatkan kita semua bahawa di bumi Eropah ini, yang utama adalah kemahuan manusiawi. Kehendak ini mengatasi segalanya. Bahawa manusia itu bertamadun bila ia lepas bebas daripada segala ikatan. Sepertilah patung wanita tanpa pakaian atau lelaki tegap, yang menghias air pancutan di tengah bandar. Ia melambangkan kebebasan manusia untuk mengikut apa yang ia mahukan. Dan, ia mahu kebebasan ini disaksikan oleh semua. Oleh sebab itu, ia berada di tengah pekan atau bandar besar, bukan diletakkan di ceruk desa atau lorong yang sunyi. Ia satu pelambangan yang menggerunkan.


Patung-patung ini melambangkan kecantikan jasad yang tidak dipunyai oleh ramai manusia. Ia tanda aras rupa fizikal yang atau setidak-tidaknya pun, rupa paras yang boleh dipamerkan. Yang lebih penting manusia akan melihatnya; semalam, hari ini dan seterusnya, selagi ada dunia. Selagi ia mampu berdiri. Patung-patung ini menjadi penunggu setia air pancutan itu. Patung-patung ini menjadi penghuni setia pekan/bandar yang sesak ini. Ia terus dengan aksi asalnya, apapun yang berlaku di sekelilingnya. Ia tidak pernah leka.

Namun, kesan usia dan alam tetap terkesan padanya. Lumut-lumut di kaki, tompok-tompok kelupasan di badan dan letusan-letusan najis burung, tetap menimpanya. Ya, patung ini memang satu ketika dahulu dikagumi manusia, namun hari ini ia terus mengharapkan ehsan daripada manusia keliling kelalang untuk membersihkan tahi burung di hidung dan dahinya. Ia tidak mampu untuk berbuat apa-apa.

Inilah tamsilan yang baik untuk kita semua. Dunia, walaupun sukar untuk digapai, apabila sudah di dalam tangan, akan terlalu mudah dihancurkan dengan kepayahan yang sedikit. Nikmat kaya terus hilang, dengan gigi yang sakit. Nikmat masa terus hilang dengan masalah yang tidak pernah lekang. Itulah hakikat manusia. Apabila dunia yang kita cari, kita akan semakin lusuh dan luntur. Namun, apabila akhirat yang dikejar, kita semakin hampir kepada kebahagiaan yang tiada tepinya.

Eid Mubarak kepada saudara semua. Kulu Aamin Wa antum Bi Khoir.


No comments:

Post a Comment