Sunday, 17 October 2010

Inilah erti kehidupan…

Sememangnya matlamat untuk mendapatkan cinta dan redho Allah SWT menuntut mahar yang bukan sedikit. Ramai yang berusaha, tetapi bukan sedikit yang kecundang di tengah jalan, atau yang lebih malang ketika sudah hampir ke titik penamat. Dan, pastinya ada yang telah berjaya. Di bumi inilah medan pertempuran dan pembuktian mahar tadi. Rasullullah SAW dan para sahabat telah membuktikannya. Begitu juga dengan barisan mujahidin sepanjang catatan perjuangan menegakkan agama mulia ini. Pengkisahan hidup mereka yang pelbagai tetapi akhirnya bersatu untuk berjuang menegakkan risalahNYA adalah contoh yang mesti kita garapi. Bukan sekadar untuk dibaca, tetapi untuk diambil contoh teladan yang tersurat dan tersirat. Rujuk Surah Ali-Imran, ayat 31.

Katakanlah (Wahai Muhammad): "Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Apapun amal manusiawi di bumi ini, akhirnya samada menambah timbangan pahala atau timbangan dosa. Amal yang terbaik adalah yang memberatkan timbang kebaikan. Kerugian yang besar adalah hayat menjadi korban, tetapi sekadar memberatkan timbang amal keburukan. Inilah realiti amal kita semua. Maka, setiap aset atau harta yang Allah SWt kurnikan kepada kita mesti kita usahakan agar ditukar ganti dengan yang lebih baik di akhirat nanti. Inilah perniagaan yang bijak. Yang diutamakan adalah untung di akhirat, walau tampak rugi di dunia. Ya, inilah peniaga ‘dunia’ yang paling pintar. Ini kerana kita menukar barangan dunia yang hakikat tidak bernilai untuk suatu yang tidak terbanding nilainya. Renungilah Surah Al-Lail: ayat 4.

Sesungguhnya amal usaha kamu adalah berbagai-bagai keadaannya.

Begitulah di dalam kesibukan kita menguruskan urusan duniawi kita yang tidak pernah putus ini, beringat-ingatlah kita bahawa setiap amal ini tidak akan berlalu begitu sahaja. Ia akan ditanya dan dipersoalkan. Ada ketika kita terlalai dan terlepa, maka marilah kita banyakkan beristighfar di atas kekhilafan kita. Kita ini manusia yang pasti akan melakukan dosa, samada kita sedar atau tidak. Namun, keimanan kita kepada Allah SWT juga menjadikan kita tidak pernah putus asa kepada rahmat dan pengampunan Allah SWT. Ditambah lagi bila kita berada di dalam saf dakwah, maka bertambah lagi tekanan secara sedar atau bawah sedar kepada dosa dan pelanggaran yang kita lakukan. Jangan putus asa, segeralah kita kembali kepada Allah SWT. Kita berada di dalam saf bukan bermakna kita akan tiba-tiba menjadi suci atau maksum. Tetapi, lebih sedar, peka dan bersegera untuk bertaubat. Keberadaaan kita di dalam saf dakwah memudahkan kita untuk kembali kepada Allah SWT. Dan, suasana yang wujud di dalam keluarga dakwah menjadi benteng yang mengawasi jiwa dan gerak kita. Fikirkanlah ayat 24 di dalam surah Anfal:

Wahai orang-orang Yang beriman, sahut dan sambutlah seruan Allah dan seruan RasulNya apabila ia menyeru kamu kepada perkara-perkara Yang menjadikan kamu hidup sempurna; dan ketahuilah Bahawa Sesungguhnya Allah berkuasa mengubah atau menyekat di antara seseorang itu Dengan (pekerjaan) hatinya, dan Sesungguhnya kepadaNyalah kamu akan dihimpunkan.

Akhirnya kita akan mendapat syurga bukan atas timbangan berat amal kita semata, tetapi amal yang mendapat anugerah cinta dan redho daripada daripada Allah SWT. Inilah kejayaan yang paling besar dan abadi. Tiada siapa tahu apa nasib masing-masing, tetapi yang boleh kita usahakan adalah mencari sebab-sebab sebanyak mungkin untuk melayakkan diri kita. InsyAllah, tidak Allah SWT sia-siakan amal hambaNYA. Amin.

No comments:

Post a Comment