Monday, 25 October 2010

Tiada keputusan yang terlepas…

Kejayaan hari ini adalah natijah daripada keputusan yang telah diambil pada suatu masa yang lepas. Begitu juga sebaliknya. Kegagalan juga adalah hasil keputusan silam. Memang tidak dinafikan banyak faktor yang mengesani hasil pada hari ini. Faktor-faktor luar kawal yang menatijah kegagalan hari ini. Tetapi, dalam banyak keadaan keputusan yang kita ambil pada hari ini menentukan atau meninggikan kemungkinan kejayaan yang akan digenggam kelak. Seolahnya, keputusan ini seperti simpang tiga di dalam perjalanan hidup. Kita mesti membuat keputusan simpang mana yang mahu diambil. Maka, keputusan ini akan menentukan destinasi yang akan kita singgahi kelak.

Tidak dinafikan kegagalan memberi pengalaman terbaik untuk mendekatkan diri kita kepada kegagalan. Malah, para bijak pandai mengatakan, orang yang tidak pernah gagal, tidak akan berjaya mengecap kejayaan sebenar. Kita mesti gagal untuk berjaya. Ya, ada benarnya pandangan ini, tetapi adalah terlalu kurang bijak jika kita sengaja mencari gagal, kerana yakin bahawa dengan gagal baru kita akan berjaya. Sebenarnya, yang dimaksudkan oleh kata-kata bijak pandai itu adalah, hendaklah kita mengusahakan kejayaan dengan kaedah dan jalan yang terbaik. Jika gagal juga, maka kita akan menjadi semakin matang dan bijak dalam menetapkan langkah seterusnya. Ini maksudnya. Mengusahakan kejayaan sebaiknya, bukan merelakan gagal dengan langkah-langkah yang tidak dirancang atau dinilai terlebih dahulu.

Membuat keputusan dengan pelbagai pilihan yang ada, amat penting kepada nasib dan corak hidup kita di masa hadapan. Terkadang kita merasakan keputusan kita tiada erti kepada kita, tetapi yakinlah ia ada kesan. Bila kita berfikir sedemikian, bukan bermakna kita lupa kepada qada dan qadar Allah SWT. Dan, seolahnya kita boleh menentukan segalanya dengan keputusan kita semata. Bukan, bukan ini yang dimaksudkan. Tetapi kita menginsafi bahawa alam ini berjalan di atas sunnah atau ketentuan atau hukum tertentu. Kejayaaan adalah jalan atau laluannya. Begitu juga dengan kegagalan. Lagi pula, yang kita ‘boleh’ kawal atau pilih di dalam hidup ini adalah terlalu sedikit berbanding perkara lain yang di luar kawalan kita. Contoh yang mudah; terkadang kita mampu untuk memastikan kenderaan kita sentiasa berada di dalam keadaan terbaik. Tetapi terkadang kenderaan kita tetap rosak kerana jalan yang terlalu buruk, atau pelanggaran oleh kenderaan lain – ini semua perkara luar kawalan kita. Ya, manusia terlalu lemah. Sedikit sangat yang mampu kita tentukan. Justeru, dalam perkara kecil inilah kita jangan persiakan. Buatlah keputusan yang terbaik.

Keputusan yang diambil seeloknya biarlah bersih daripada unsur kezaliman, penindasan, penipuan, penyelewengan atau yang melanggar batas Allah SWT. Kita membuat keputusan di dalam batas kejahilan dan kelemahan. Maka, hendaklah kita sentiasa berpada. Semakin adil, sejahtera dan benar keputusan yang diambil, maka semakin sejahtera jugalah hasilnya nanti. Keputusan yang zalim dan berunsur fasik, tidak mungkin akan menatijahkan kebaikan dan kejayaan hakiki. Ini sunnah yang mudah dan tidak akan dimungkiri selamanya.

23 Oktober 2010, Sabtu

Baling – lepas isya’

No comments:

Post a Comment