Sunday, 17 October 2010

Sifat Dakwah??

Sifat dakwah adalah usaha yang membawa manusia semakin hari semakin dekat dengan Allah SWT. Dan semakin meningkat kefahaman kepada agama fitrah, iaitu Islam, semakin jauhlah manusia tersebut daripada perlakuan maksiat dan noda. Semakin dekat jugalah jiwa manusia tersebut kepada hakikat kejadiannya. Fitrah manusiawi yang tidak pernah mengingkari akan wujudnya pencipta, dan lemahnya makhluk yang bernama manusia.

Sifat dakwah juga adalah pendekatan memperbanyakkan maslahat atau kebaikan, dan mengurangkan mafsadat atau kemudaratan. Pendakwah dan risalah dakwahnya adalah benih-benih kebaikan yang sedang disemai di batas-batas hati, jiwa dan pemikiran manusia. Adalah menjadi matlamat dakwah iaitu untuk menyelamatkan manusia daripada musibah atau kemudaratan yang paling besar. Yang dimaksudkan adalah tergolongnya manusia di dalam kelompok penduduk neraka buat selama-lamanya. Dakwah datang untuk menyelamat, bukan menyekat dan menghilangkan ghairah kepada kehidupan.

Sifat dakwah adalah untuk memastikan kehidupan kelompok manusia ini berjalan berdasarkan perintah Allah SWT dan gesaan Ar-Rasul SAW. Risalah Islam membentuk manusia beriman, membentuk barisan pentadbir bumi yang akan mentadbir bersesuaian dengan kehendakNYA, bukan sekadar kemahuan dan rasa-hati semata. Manusia makhluk utama, kerana dengan tangan manusialah bumi ini boleh makmur atau sebaliknya. Ya, semestinya dengan izin Allah, penciptaNYA.

Sifat dakwah ini sebagai wadah penyelamat tamadun manusia dan alam jagat ini. Wadah penyelamat yang hakiki ini ada ahlinya. Ahli dakwah atau juru-dakwah. Ia bukan pilihan manusia, tapi terhasil daripada tapisan dan pilihan Allah SWT. Tamsilannya adalah seperti pemilihan para nabi dan rasul. Mereka golongan manusia terpilih, begitu juga dengan ahli dakwah. Mereka ini, pada hakikatnya, telah disaring dan dipilih oleh Allah SWT, untuk memikul amanah yang mulia ini. Bukan calang-calang orang. Namun, kita mesti berazam dan berusaha, untuk bersama golongan ini.

Sifat dakwah adalah penjelas kepada kekeliruan manusia di akhir zaman ini. Akhir zaman adalah waktu yang penuh dengan fitnah serta kesamaran. Di waktu inilah usaha dakwah menjadi semakin penting. Tidak kurang pentingnya dengan perkara yang asasi di dalam hidup manusia yang normal, seperti air dan oksigen yang dihirup setiap hari. Jika kerja dakwah tidak berjalan, maka fitnah akan semakin tebal, dan manusia selamanya akan tenggelam di dalam kabut pengingkaran kepada penciptanya. Allah SWT telah menjanjikan akan ada golongan dakwah yang dibangkitkan sehingga kiamat muncul. Tidakkah kita mahu menjadi di dalam golongan bertuah ini?

Sifat dakwah adalah seruan kasih sayang. Kita menyeru manusia kerana kasihnya kita. Manusia yang diseru mungkin tidak melihat sedemikian, tetapi inilah niat dan tujuan kita yang sebenar. Tiada tujuan lain. Dakwah tanpa kasih sayang amat memenatkan. Kerana dakwah bukan hanya nak memenangkan hujah, tetapi juga untuk memenangi hati dan jiwa manusia. Inilah hakikat dakwah Ar-Rasul SAW.

Pastinya sifat dakwah ini amat luas, seluas dimensi dan kepelbagaian manusia yang menjadi sasarannya. Dakwah bukan medan yang jumud dan kaku, malah ia begitu rencam dan dinamik geraknya. Jadi, yang beku dan kaku bukan medan dan relung dakwah, tetapi ahli-ahli dakwah dan gerombolan manusia yang bergelar jamaah dakwah. Jangan sesekali kita terkeliru. Medan dakwah akan selamanya luas dan bebas, dan cabaran untuk mengubahnya pun semakin hari semakin getir dan payah. Siapa kata syurga itu murah maharnya???

No comments:

Post a Comment