Wednesday, 6 October 2010

Song Sang!


Ada satu perkara yang lama kuperhatikan di sini. Seringkali ketika aku berjalan didalam laluan susuk manusia-manusia asing ini, aku seolah tersilap laluan. Rupanya mereka telah dibiasakan dengan aturan tertentu. Di jalanraya Perancis ini, mereka memandu songsang kepada cara kita di Malaysia. Sebenarnya di Eropah, kecuali di United Kingdom, ini cara mereka memandu. Maka, di Malaysia kita memanfaatkan haluan kiri untuk ke hadapan, dan haluan ke kanan untuk ke belakang. Di Perancis ini, ia terbalik atau songsang. Haluan kiri untuk ke belakang, manakala hlauan kanan untuk ke hadapan. Ia bukanlah perbezaan yang kompleks, tetapi rupanya ia boleh jadi rumit kerana di lapangan lain juga ini budaya mereka. Aku selalu tersongsang dengan gerak mereka.

Kesongsangan aku ini tidak bererti aku salah atau sebaliknya. Cuma, aku menjadi seolah tersalah kerana tindakan yang sering kesongsangan tampaknya. Salah di mata mereka semata. Salah betul jika diukur di mata manusia, pastinya akan selalu berubah-ubah. Kebenaran sesuatu mesti dibuktikan dengan hujah dan nas yang hakiki. Tapi, di dalam kehidupan harian di Perancis ini, aku sering kelihatan pelik dan tampak songsang. Ini sesuatu yang memaksa aku melihat kepada sudut lain kehidupan di sini. Contoh seperkara lagi adalah, menjadi budaya untuk mereka berlaga pipi antara rakan atau taulan, ketika bertemu. Tidak kira lelaki atau wanita. Dan, ada jumlahnya pula bilangan lagaan itu. Bukan dilaga sesuka hati. Jabat tangan pun ada, tapi lelaki sesama lelaki. Yang ini, aku boleh hargai, kerana suatu pandangan yang amat songsang jika terlalu kerap melihat lelaki sesama lelaki melaga pipi.

Songsang jika atas hujah tiada masalah. Tetapi jika sonsang kepada hujah, ini yang mengundang musibah. Bagaimana boleh terjadi? Tidak lain, apabila minda dan hati telah dirasakan lebih aula daripada nas Ilahi dan pesanan nabi. Songsang pun tidak dirasa songsang, malah menjadi gah pula dengan perlakuannya. Ini tidak pelik kerana ini kan era akhir zaman. Kiamat dah dekat!, bak tajuk sebuah filem Indonesia yang pernah ku tonton. Ya, walaupun aku sering songsang di laluan, ia tidak menimbul apa-apa bencana lagi. Dan, memang tidak semua perkara songsang ini, bencana muncul beriringan dengannya. Mungkin ia menanti masa dan ketika, untuk memunculkan diri. Ingatan yang perlu diambil adalah, songsang jangan dibiasakan, nanti menyesal.

Dunia akhir zaman ini dunia yang caca-marba. Perkara yang baik nampak pelik, yang nista lagi hina boleh diterima. Bila banyak yang songsang daripada yang hakiki, maka banyaklah masalah dan kerumitan yang mendatang. Musibah namanya. Dicari ubat dan penyelesaian, tapi musibah semakin besar dan kronik. Manakan selesai kerana wahyu Ilahi dikesampingkan. Lihatlah alam dan hidupan selain manusia – mereka hidup sewajibnya, tanpa ada songsangan. Tetapi mereka menanggung musibah hasil kerja tangan manusia. Di sini, dapat kita ambil pengajaran. Apabila kesongsangan dibiarkan, maka musibah nanti dikongsi semua. Tiada yang terkecuali. Jika di dalam masyarakat, maksiat dan pelanggaran tidak diberi kekangan dan halangan, semua akan merasa pedihnya. Ia tanggungjawab kita.

Jadi, jika kita berlaku songsang, berhentilah sejenak, dan periksa asbabnya. Tidak akan rugi untuk berwaspada, dan tidak akan untung mereka yang sering alpa.

Mardi, 5 Oktober 2010, LIRMM – Montpellier, Fr

1 comment:

 1. Assalamualaikum Syeikh

  Dalam maknanya ayat2 saudara...perlu dibaca 2 kali...:)

  http://assalamualaikumkawan.blogspot.com/

  Kedai Buku Online(Menarik Di Sini)
  http://www.stormreaders.net/AzharRosAzmi

  Lebih Lanjut disini
  http://www.stormreaders.com

  ReplyDelete