Sunday, 17 October 2010

Tegakkan Keadilan!!!


Menegakkan keadilan adalah satu bentuk perjuangan yang bersifat universal. Keadilan begitu dekat dengan jiwa manusia kerana ia membangkitkan rasa tenang dan sejahtera, membuang rasa ditindas, ditipu dan dizalimi. Tiada tamadun yang mencapai puncaknya tanpa di galang oleh sifat keadilan membawa kesamarataan. Sejarah tamadun yang hancur adalah kerana keadilan dikesampingkan, dan kezaliman tidak disekat dan dihalang. Malah, adalah dimaklumi bahawa erti kezaliman, adalah apabila sesuatu tidak diletakkan di tempat yang sepatutnya. Tamadun Rom yang hebat itu hancur, kerana ketika di kemuncaknya nyawa manusia tiada lagi harga, malah menyaksikan manusia di berlawan dan berperang, menjadi hiburan terhebat. Malah sehingga hari ini jika kita ke bandar Rom di Itali, kita boleh menyaksikan Coliseum, iaitu satu gelanggang pertarungan yang menjadi kebanggaan Tamadun Rom. Ya, mereka bersorak apabila satu pihak membunuh pihak yang satu lagi. Tamadun yang mengambil ringan urusan kezaliman, tidak akan panjang hayatnya. Begitu jugalah hukum atau sunnah alam yang akan hinggap kepada mana-mana tamadun yang telah dan akan wujud di muka bumi ini.

Menegakkan keadilan ini urusan melawan hawa nafsu. Manusia bukan tidak tahu ia sedang berlaku zalim, tetapi ia berusaha melenyapkan rasa bersalah ini dengan ketaatan yang tinggi kepada saranan hawa nafsu. Apalagi hawa nafsu ini dikobarkan lagi dengan bisikan-bisikan syaitan jin dan manusia. Ganjaran hawa nafsu yang dekat melalaikan manusia daripada azab berat di akhirat nanti. Nikmat yang sementara ini jugalah menyebabkan nikmat yang abadi semakin menjauh daripadanya. Malang sekali apabila nikmat yang kekal kita gantikan dengan nikmat yang amat sementara sifatnya. Menegakkan keadilan adalah satu amanah yang bersifat mikro dan makro. Maksudnya ia bermula daripada diri individu sehinggalah susuk satu masyarakat, negara dan hubungan sesama negara. Jika ada pengabaian berkaitan urusan keadilan ini di mana-mana peringkat pun, pasti ia akan menatijahkan masalah dan menjadi sumber konflik yang berterusan. Sehinggalah yang empunya hak diberi haknya kembali. Lihatlah kepada semua konflik yang tercetus di sekitar kita. Ia semua mempunyai ciri hilangnya hak yang empunya hak. Tiada keadilan atau keadilan yang terabai.

Allah SWT amat adil kepada semua makhlukNYA. Diberi kehidupan dan semua keperluan untuk hidup. Semua keperluan manusia untuk menjalani kehidupan yang sejahtera, ada disediakan. Cuma, setiap kita mesti berusaha dan terus bekerja. Didatangkan rezeki dengan sebab dan usaha. Inilah yang kita fahami dalam urusan kehidupan ini. Allah SWT Maha Sempurna. Atas sebab ini kita memahami satu hakikat. Kesempurnaan menjadi sumber keadilan. Apa yang didatangkan Allah SWT kepada manusia berupa wahyu dan teladan para Rasul/Nabi-NYA adalah perkara yang mendorong kepada keadilan. Semakin jauh kita daripada sumber Ilahi, semakin jauh kita daripada perlakuan yang adil, yang melahirkan keadilan. Di ketika itu, kita semakin dekat di jurang kezaliman dan permasalahan yang akan dicetuskannya. Maka, marilah kita segera kembali kepada Allah SWT dan ajaran RasulNYA. Kita tiada pilihan.

Berlaku adil-lah kita. Walaupun secara zahirnya, kita mengira kerugian yang tinggi pasti menimpa kita. Berlaku adil dan berlaku benarlah. InsyAllah, kita akan untung di akhirat nanti. Ini janji Allah SWT. Perhatikanlah ayat-ayat Allah SWT di dalam Surah Al-Hujurat (6-8):

(6) Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara Yang tidak diingini - Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.

(7) dan Ketahuilah! bahawasanya Dalam kalangan kamu ada Rasulullah (maka janganlah kemahuan atau pendapat kamu mendahului pentadbirannya); kalaulah ia menurut kehendak kamu Dalam kebanyakan perkara, tentulah kamu akan mengalami kesukaran; akan tetapi (Rasulullah tidak menurut melainkan perkara Yang diwahyukan kepadaNya, dan kamu Wahai orang-orang Yang beriman hendaklah bersyukur kerana) Allah menjadikan iman suatu perkara Yang kamu cintai serta di perhiaskannya Dalam hati kamu, dan menjadikan kekufuran dan perbuatan fasik serta perbuatan derhaka itu: perkara-perkara Yang kamu benci; mereka Yang bersifat demikian ialah orang-orang Yang tetap menurut jalan Yang lurus; -

(8) (Mereka dijadikan berkeadaan demikian) sebagai limpah kurnia dan nikmat pemberian dari Allah; dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.

Semoga kita akan sentiada berlaku adil. InsyAllah.

No comments:

Post a Comment